Rekenen/Taal Suriname – Curaçao


‘Een Zee van Taal en een Tuin vol Rekenen
in Suriname (en op Curaçao)

De inzet van digitalisering als ondersteuning van het onderwijs in Suriname en op Curaçao

Het verbeteren van het niveau van leerlingen in Primair en Voortgezet Onderwijs in Suriname op het gebied van taal en rekenen is gedefinieerd als speerpunt in het kwaliteitsonderzoek van het (RKBO)onderwijs in Suriname.

Op persoonlijk verzoek van de Bisschop van Paramaribo, Mgr Choennie, heeft Louis Hilgers vanuit stichting TienTotZestien (voorheen stichting Reisgids Digitaal Leermateriaal), i.s.m. met Miriam Weekers vanuit stichting ictLOS in Suriname) en Albert Arens vanuit de School voor Jong Talent het initaitief ‘Een Zee van Taal en een Tuin vol Rekenen in SU’ gestart.

De  adaptieve (programma’s, die het niveau van de gebruiker volgen), online leerprogramma’s TAALZEE en REKENTUIN worden ingezet om het individuele niveau op het gebied van taal en rekenen te verbeteren. Gebruikers kunnen anytime-anywhere oefenen mits een internetverbinding ter beschikking staat. De individuele resultaten worden d.m.v. een dashboardprogramma door-gegeven aan de docent). Beide programma’s worden naast de bestaande taal- en rekenmethodes ingezet (in Primair én Voortgezet Onderwijs) als individuele ondersteuning. Het initiatief wordt tevens ontwikkeld als voorbeeldonderwijs ten behoeve van het onderwijsveld … als efficiënte toepassing van gepersonaliseerd leren.

De licenties voor Rekentuin en Taalzee zijn voor heel Suriname (én op Curaçao) gratis ter beschikking gesteld door Oefenweb cq Prowise. Zie ook de eerder in samenwerking met stichting ictLOS) uitgebrachte speciale ICT-lerarenagenda. De (gratis) agenda (10.000 exemplaren) is in 2017 in het hele Surinaamse onderwijs verspreid.

Uitvoering
Een lokaal van de School voor Jong Talent en een lokaal van het RKBO (Wilhelmus school) worden ingericht met 20 laptops én licenties voor meer dan 800 leerlingen voor gebruik van de leerprogramma’s. Daarnaast worden de lokalen voorzien van geschikt meubilair, een beamer en de internet-infrastructuur.

Als het project operationeel is worden collega scholen / schoolbesturen / MINOV uitgenodigd. Daarmee wordt een olievlekwerking beoogd in  het hele Surinaamse onderwijs.


Voor CURAÇAO neem contact op